Portretul personalității lui Gheorghe Dima a fost surprins în cadrul Festivalului prin activitățile principale pe care acesta le-a urmat de-a lungul vieții sale: compoziția și dirijatul. Cu peste trei decenii în urmă, a fost lansat de către Prof.univ.dr. Ninuca Oșanu-Pop, Concursul Dima, sub titulatura de Festivalul și Concursul de Creație și Interpretare Muzicală „Gheorghe Dima”, în parteneriat cu Colegiul Criticilor Muzicali. Prima ediție s-a desfășurat în perioada 6-8 decembrie 1984, fiind realizat un concurs de creație muzicală, dedicat lucrărilor corale, camerale și orchestrale.
Edițiile următoare au adus un element nou în cadrul competiției, prin introducerea concursului de dirijat coral și de interpretare muzicală. Atât în privința secțiunii de creație muzicală, cât și în a celei de interpretare, instrumentele erau schimbate cu fiecare ediție, pentru a lărgi spectrul componistic, dar și pentru a veni în sprijinul tinerilor muzicieni. Printre laureații primelor ediții se numără Cvartetul Transilvan, tenorul Marius Vlad Budoiu, muzicologul Valentina Sandu-Dediu, compozitorul Dan Dediu.
După o pauză de 15 ani, edițiile de după 2011 readuc evenimentul pe harta celor mai importante concursuri de interpretare din rândul instrumentelor de suflat, bucurându-se de o participare internațională semnificativă.
Ediția a XVII-a din 2018 revine cu secțiunea de Dirijat Coral, organizată de Conf.univ.dr, Mihaela Cesa-Goje, reunind cu succes tineri dirijori din întreaga lume, de la cele mai prestigioase instituții de învățământ. Organizarea concursului pe specializarea de dirijat coral reprezintă o reală șansă de afirmare și pentru tinerele talente din țară, reprezentând în acest moment singurul concurs de profil din România.
Concursul se va desfășura bienal, alternând secțiunile de dirijat, compoziție și muzicologie.
CS I dr.habil. Elena-Maria Șorban
Lect.univ.dr. Ioana Baalbaki