Festivalul Internațional Sigismund Toduță

La Cluj-Napoca, în 8 iulie 1991, se înființa Fundația „Sigismund Toduță”. Toți cei 40 de fondatori, dintre care 32 profesori ai ANMGD, au hotărât ca marea tradiție muzicală clujeană sa fie continuată și cu asemenea modalități de mare valoare patrimonială.

În lunile mai din anii 1997 și 1998, ANMGD a deschis prin acest parteneriat seria Festivalurilor „Sigismund Toduță” cu o ediție generică,  dominată de Concursul internațional de interpretare, pentru flaut și vioară. Au urmat încă cinci ediții (2001, 2003, 2005, 2007, 2010), ale căror tineri interpreți au confirmat pe deplin până azi premiile obținute.

După 2013, Festivalul „Sigismund Toduță”, sub conducerea Prof.univ.dr. Ecaterina Banciu, dobândește o adevărată deschidere internațională. O primă ediție a fost organizată de ANMGD în deja tradiționalul parteneriat cu Fundația „Sigismund Toduță” și cu Filarmonica de Stat „Transilvania” – instituții în istoria cărora compozitorul aniversat (1908-1991) a avut un rol decisiv, ca fondator al școlii clujene de compoziție și al doctoratului românesc în muzicologie, respectiv, ca susținător principal al înființării Corului academic al Filarmonicii –, prin adăugarea unor simpozioane de muzicologie și cursuri de măiestrie, teoretice și practice, de muzică modernă și contemporană. Tradiția acestora a fost continuată de alte trei ediții remarcabile, în 2015, 2016 și 2018. În fruntea organizării lor se află astăzi muzicologii Ecaterina Banciu, Gabriel Banciu, Oana Bălan și Oana Andreica. În 2018, prin integrarea celei de a XIV-a ediții a Congresului de Semiotică Muzicală, condus de Prof.dr. Eero Tarasti (International Semiotics Institute), Festivalul a dobândit anvergură internațională maximă.

Toate aceste ediții de Festival și de Concurs, care poartă numele ilustrului compozitor, au promovat prin multe concerte și recitaluri camerale diverse opere inedite sau cunoscute de Sigismund Toduță, au  provocat editarea altora, în spiritul misiunii asumate succesiv de generațiile muzicienilor clujeni.

CS I dr.habil. Elena-Maria Șorban
Lect.univ.dr. Ioana Baalbaki