http://www.mozart-romania.ro/
Festivalul Mozart este o manifestare internațională organizată anual de Societatea Română Mozart, în parteneriat cu ANMGD și Filarmonica Transilvania. A debutat la bicentenarul morții compozitorului (1991), fiind corelat cu înființarea acestei Societăți – din inițiativa regretatului muzicolog clujean Francisc László.
Strategia Festivalului – aflat ulterior sub președinția Prof.univ.dr. Adriana Bera, iar astăzi, a Conf.univ.dr. Silvia Sbîrciu – menține liniile de forță originare: invitarea unor interpreți-etalon ai stilisticii mozartiene mondiale – dintre cei care s-au perindat până acum îi menționăm pe Robert D. Levin, în calitate de pianist și dirijor, Malcolm Bilson, cu al său fortepiano, violonistul Jaap Schroeder, Camerata Salzburg, sau celebrul compozitor și clarinetist Jörg Widman –, precum și educarea tinerilor pentru consumul de muzică clasică. Dintre interpreții români de marcă invitați în Festival: dirijorii Emil Simon și Horia Andreescu, pianiștii Dana Borșan și Viniciu Moroianu, violoniștii Sherban Lupu și Gabriel Croitoru, oboistul Aurel Marc, Romanian Piano Trio, format din Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Horia Mihail, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Arcadia. Importante sunt și cursurile de măiestrie organizate în același cadru, susținute de invitații Festivalului.
Artiștii tineri și publicul tânăr sunt avuți în vedere în mod deosebit, fie prin seria Mozart juvenorum, fie, ulterior, prin asocierea cu concertele educative „Do, re, mi, start!” ale ANMGD.
Frecvent, Festivalul cuprinde și un simpozion de muzicologie, de pe urma căruia au rezultat cărți – două volume de Studii mozartiene (2001 și 2007), precum și volume sau capitole de studii de autor ale muzicologilor clujeni, ca: Francisc László, Ștefan Angi, Ecaterina Banciu, Gabriel Banciu, Adriana Bera, Melinda Béres, Dora Cojocaru, Oleg Garaz.
În cadrul unor ediții au avut loc conferințe, lansări de carte și proiecții de film.
Festivalul a fost mereu în atenția unor reprezentanțe diplomatice de la București, în mod special a Ambasadei Austriei, sub al cărei patronaj s-a desfășurat de-a lungul anilor, dar și a ambasadelor Olandei, Cehiei, Suediei, aceasta fiind o dovadă în plus a importanței Festivalului, nu numai în plan cultural, ci și în cel al relațiilor internaționale pe care le favorizează.
CS I dr.habil. Elena-Maria Șorban
Lect.univ.dr. Ioana Baalbaki