Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” oferă studenților străini (cetățeni non-UE), românilor de pretutindeni precum și cetățenilor UE din afara României, accesul la programele de studii cuprinse în oferta educațională, în baza condițiilor prevăzute de metodologiile oficiale de școlarizare ale Ministerul Educației din României și a metodologiei proprii.
Astfel, candidații români de pretutindeni pot ocupa, în urma participării la probele de admitere, în limita cifrei de școlarizare anunțată anual de Ministerul Educației din România, pe baza aprobării de școlarizare emisă la propunerea instituției, locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, la programe de studiu cu predare în limba română. De asemenea, candidații români de pretutindeni pot opta pentru locuri cu taxă la programele de studii cu predare în limba română, engleză sau prin învățământ la distanță, taxele în vigoare fiind similare celor aplicate în cazul cetățenilor români (Ordinul ME Nr. 4294/29.06.2017). Documentele solicitate pentru înscrierea candidaților români de pretutindeni vor fi înmânate, conform calendarului anual de admitere, Responsabilului Studenților Internaționali – Paula Șandor.
Candidații non-UE pot ocupa, pe cont propriu valutar, locuri de studii la programele de licență, masterat și doctorat ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, taxele fiind stabilite conform Ordonanței nr. 22/2009 (privind cuantumului minim al taxelor de
școlarizare, în valută) și hotărârii Senatului ANMGD. Admiterea acestora este condiționată de acceptul de principiu al instituției pe baza rezultatelor obținute la sesiunile de admitere, propunerile fiind înaintate Direcției Generale Relații Internaționale și Afaceri Europene, în vederea eliberării aprobărilor de școlarizare. Candidații trebuie să facă dovada cunoașterii limbii de studiu a programului pentru care optează prin prezentarea unui certificat lingvistic nivel minimum B2 (conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi). Cetățenii străini pot fi înscriși la anul pregătitor de limba română în cadrul instituțiilor de învățământ superior, în acord cu prevederile legale de desfășurare și organizare a anului pregătitor de limba română. Documentele solicitate pentru înscrierea candidaților non UE vor fi înmânate Responsabilului Studenților Internaționali – C.S. III Paula Șandor.
Candidații UE sau candidații români cu studii preuniversitare/universitare efectuate în străinătate pot ocupa locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă sau fără bursă, la programele de licență, masterat și doctorat ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, în acord cu metodologia aplicată candidaților români. Atât candidații UE cât și candidații români cu studii anterioare efectuate în străinătate trebuie să prezinte la înscriere, pe lângă certificatele de studii, dovada recunoașterii/echivalării acestora emisă de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (aflat în subordinea Ministerului Educației). Certificatul de echivalare a diplomelor de studii se eliberează în urma procedurii de evaluare a documentației solicitate, descrisă pe site-ul oficial cnred.edu.ro. Documentele se transmit în format electronic, prin e-mail, Responsabilului Studenților Internaționali, C.S. III Paula Șandor (paula.sandor@amgd.ro), care va lansa cererile de solicitare pe platforma dedicată. De asemenea, candidații trebuie să facă dovada cunoașterii limbii de studiu a programului pentru care optează, prin prezentarea unui certificat lingvistic nivel minimum B2 (conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi). Înscrierea la studii pentru cetățenii UE sau români cu studii în străinătate se face direct la Secretariatul Facultății pentru care a optat candidatul și nu necesită o aprobare de școlarizare din partea Ministerului Educației.
Pentru mai multe informații vă invităm să luați legătura prin email cu Responsabilul Studenților Internaționali ANMGD, C.S. III Paula Șandor – paula.sandor@amgd.ro