Asociaţia Studenţilor Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca
Fondată în anul 2010, la iniţiativa unor studenţi dornici de realizarea unor proiecte şi evenimente dedicate studenţilor, face parte din organizaţiile de studenţi cel mai nou fondate. Obiectivul principal este acela de a implica colectivul studenţesc în activităţile extra-universitare, de voluntariat. Proiectele pe care ASAMGD le face sunt dedicate în totalitate studenţilor şi viitorilor studenţi din AMGD.
În primul an de existenţă, asociaţia a avut două proiecte constând în concerte organizate în cadrul Academiei. Primul concert a fost Seara primelor audiții unde s-au interpretat lucrări ale tinerilor compozitori cu participarea exclusiv studențească. Compozitorii au fost: Hegedűs Lóránd, Rogojan Cristian, Sonia Vulturar, Török Áron, Cora Miron și Dan Variu. Al doilea concert, a fost dedicat studenţilor de la clasa de Operă şi Artă Scenică. Acesta a purta denumirea de Seara Operelor în care s-au interpretat arii din diverse opere.
Anul universitar 2011-2012 supune atenţia membrilor ASAMGD susţinerea studenţilor în rezolvarea a trei probleme: împărţirea burselor şcolare şi de merit, pentru acestea fiind realizat un regulament intern; ajutor în privinţa întocmirii listelor cu studenţii pentru taberele şcolare de vară; stabilirea împreună cu conducerea AMGD a cheltuielilor legate de cămin.
Proiectele artistice au devenit parte importantă din activitatea asociaţiei. Pentru acestea s-a constituit orchestra Agile Classical Orchestra, alcătuită din instrumentişti voluntari, studenţi ai AMGD, dirijată de Dalma Lidia Kovács. Dintre evenimentele organizate în această perioadă se numără Concertul Simfonic din 24 noiembrie, cu participarea pianistului Horea Haplea, Concertul educativ Do re mi Start!, Concert simfonic Compozitori contemporani. Cu ajutorul orchestrei şi a dirijoarei Dalma Lidia Kovács s-au realizat şi numeroase licenţe, fie pentru departamentul de Canto, fie pentru Artele Spectacolului.
Anul 2012-2013 aduce un suflu nou de voluntari activi şi de proiecte noi. Încep colaborările cu diverse organizaţii studenteşti din Cluj-Napoca. Concertele orchestrei devin din ce în ce mai numeroase, implicarea tinerilor viitori instrumenşti fiind primordială. Cel mai important eveniment al acestui an a fost Concertul de concerte, în care s-a experimentat colaborarea dintre diferite lucrări solistice în duet sau solo cu parte orchestrantă. Pe lângă acest concert, au mai avut loc recitaluri de canto organizate la cerinţele studenţilor.
De-a lungul anului universitar 2013-2014 se soluţionează listele cu studenţii ce privesc burse şcolare şi de merit, respectiv se realizează alegerile pentru funcţiile ocupate de studenţi în cadrul Senatului şi în Consiliile de Facultate. În privinta activităţii artistice sunt organizate diverse workshop-uri artistice, respectiv Balul Bobocilor ajunge să fie organizat în totalitate de către ASAMGD. De asemenea sunt realizate diferite întâlniri la nivel local şi naţional între organizaţiile studenţeşti la care membrii ASAMGD participă.
Unul dintre proiectele cele mai importante care au fost organizate de către ASAMGD în anul universitar 2014-2015 este reprezentat de proiectul integrat în cadrul activităţilor Capitalei Europene a Tineretului, Youth Power – Zilele AMGD. Acest proiect a fost gândit pe trei piloni importanţi de dezvoltare a instituţiei: activităţi artistice, promovarea instituţiei în rândul elevilor de la liceele vocaţionale şi discuţii cu studenţii. Au fost realizate două concerte diferite din punctul de vedere al stilului unul de jazz – Femeia, eterna poveste…, iar celălalt de muzică clasică – Concert în stil macabru. Elevii de la liceele vocaţionale de specialitate au fost invitaţi să vină să participe atât la cursurile susţinute de către profesori actualilor studenţi, precum şi la cursuri de pregătire pentru admiterea la studiile de licenţă a instituţiei. Studenţii au avut parte de o întâlnire în care s-au atins subiecte precum voluntariatul, probleme ce trebuie soluţionate la nivelul instituţiei noastre şi idei ce ar putea fi puse în aplicare. Pe lângă acest eveniment desfăşurat la finalul lunii Martie, ASAMGD a organizat Balul Bobocilor şi a mediat din nou activitatea referitoare la împărţirea burselor şi a locurilor pentru taberele universitare.
În deschiderea de anul acesta a evenimentului local Zilele Clujului, ASAMGD alături de celelalte asociaţii reprezentative ale celor şase universităţi din Cluj-Napoca au organizat Parada Universităţilor Clujene, un eveniment în cadrul căruia anul universitar a fost celebrat din întâlnirea studenţilor în două puncte importante ale oraşului şi interpretarea unor momente artistice de către studenţii AMGD.
Asociaţia Studenţilor Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” face parte activ la nivel naţional din Uniunea Studenţilor din România. În cadrul acestei organizaţii naţionale, ASAMGD a fost implicată în numeroase întâlniri de ordin naţional şi regional, proiectul UNIFEST.
Proiectele de viitor ale asociaţiei sunt deschise tuturor voluntarilor care doresc să dea o mână de ajutor. ASAMGD este deschisă la colaborări cu diferite asociaţii de studenţi, cooptând mereu oameni cu idei şi ţinte bine întocmite, precise.
De-a lungul anilor preşedinţii ASAMGD au fost: Bianca Comşa, Dalma Lidia Kovács, Alexandra Jurje în prezent fiind Irina Naneș.
Vă aşteptăm să veniţi în ASAMGD!!!!!