Ansamblul de muzică tradițională Icoane Moldave

Ansamblul a fost înființat în anul 1998, sub conducerea Conf.univ.dr. Delia Stoian-Irimie și este ca un frate mai mic al Ansamblului de Muzică Tradițională Românească Icoane, adăugându-și în anul 2008 denumirea Icoane Moldave.

Ansamblul a început cu un efectiv de șapte studenți, ajungând în prezent să aibă în componență 60 de studenți care urmează modulul de Muzică vocală tradițională românească. Repertoriul abordat însumează o paletă diversificată corespunzătoare diferitelor zone etnofolclorice: Moldova, Bucovina, Maramureș, Bihor, Hunedoara, Dobrogea, fiind selectat cu mare grijă din diferite culegeri de specialitate sau cules în mod direct din teren, de către studenți și cadre didactice.

În cei douăzeci de ani de activitate, ansamblul a susținut diferite recitaluri de muzică tradițională atât în cadrul stagiunii artistice a Extensiei Piatra Neamț, cât și la București, Iași, Brașov, Ploiești. A participat la numeroase ediții ale Festivalului Național de Datini și Obiceiuri din Brașov. Prin recitalurile prestate, suportul instrumental este susținut de către taraful tradițional al Facultății, ce are în componență studenți de la disciplina opțională Instrument popular.

Ansamblul a fost solicitat pentru înregistrări audio și video atât la televiziunile locale, cât și la Radio București și televiziunile naționale. Până în prezent, ansamblul a înregistrat un CD de colinde tradiționale românești din Moldova și Transilvania.

Prin activitatea efectuată în cadrul disciplinei Muzică vocală tradițională românească, studenților li se oferă posibilitatea de a se perfecționa atât din punct de vedere teoretic (cercetări folclorice, alcătuirea unor culegeri), cât și practic (dobândirea tehnicii vocale interpretative, asimilarea și interpretarea diferitelor genuri folclorice).

   CS I dr.habil. Elena-Maria Șorban
   Lect.univ.dr. Rodica Trandafir
   CDA drd. Ioana-Alexandra Munteanu