Conducerea muzicală: Prof.univ.dr. Ioan Bocșa
Fondat din dorința de a reînvia și promova valorile spirituale tradiționale românești, Ansamblul a devenit un model în acest sens. Începuturile Grupului Icoane datează din anul 1995, iar Ansamblul de Muzică Tradițională Românească Icoane, în forma actuală, datează din anul 1999.
Instruit și condus de către Prof.univ.dr. Ioan Bocșa, căruia i s-a alăturat, în ultimii ani, Lect.univ.dr. Alina Stan, Ansamblul este format din studenți și absolvenți, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiție populară.
În cadrul spectacolelor sale, Ansamblul Icoane (grup vocal fete, grup vocal băieți, grup mixt, trio transilvan și interpreți individuali) își propune restaurarea sonoră a unor producții muzicale tradiționale arhaice, preluate din colecții și fonoteci sau culese direct din teren de către un grup de tineri cercetători, sub îndrumarea Prof.univ.dr. Ioan Bocșa, din zone ale țării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.
Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieții, cuprinzând cântece rituale ce însoțesc cele mai importante „praguri” – evenimente ale trecerii omului prin viață: naștere, cătănie, căsătorie, muncă și moarte. Un loc aparte, atât în cadrul repertoriului cât și în cercetare, îl ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul sărbătorilor de iarnă, având o bogăție și varietate unică.
Prin modalitățile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică și prin formula instrumentală tipică muzicii țărănești transilvănene, Ansamblul își dorește atingerea firescului și adesea a dramatismului ritualurilor folclorice și reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.
Discografie:
- Colinde transilvane I 1998
- Colinde transilvane II 2000
- Colinde transilvane III 2004
- Praguri – Cântece rituale din Transilvania, I și II 2007
- Praguri – Muzică vocală tradițională din Sălaj 2009
- Colinde transilvane IV 2011
- Muzică tradițională din Munții Apuseni 2014
- Film documentar artistic Suflet românesc – Atunci și Acum (despre muzica poeziei și poezia muzicii) 2018
CS I dr.habil. Elena-Maria Șorban
Lect.univ.dr. Ioana Baalbaki